czwartek, 3 lutego 2011

Chiński Nowy Rok - albo Święto Wiosny




http://www.chinskinowyrok.pl/#
Chiński na 2011 rok Szczur
Miłość i dom
Wolne Szczurki będą uszczęśliwione...Powodzenie u płci przeciwnej, nowe fascynujące znajomości nastawią je romantycznie do życia. Będziecie teraz skłonne do flirtów, buszowania na portalach randkowych i wyznań miłosnych. Nic dziwnego, że skutecznie zawrócicie komuś w głowie. Jednak w tych mniej platonicznych relacjach, pamiętajcie, że w roku Zająca Yin bocian ma was na celowniku. O potomka będzie ...łatwo. W stałych parach atmosfera w kratkę. Jakiś problem rodzinny może siać destrukcję. Warto więc powalczyć o lepszą atmosferę w domu.

Praca i finanse
To będzie spokojny rok, raczej wolny od większych napięć w pracy. Pojawią się nowe szanse aby rozwinąć swoje talenty intelektualne i manualne. Mniej stresów, mniej wysiłku, przyniesie pogodny nastrój oraz poczucie spełnienia. W wydatkach raczej jest wskazana rozwaga. Na wszystko Ci starczy, ale spłata kredytu lub codzienne wydatki okażą się kosztowniejsze niż w planach. Warto też unikać niepotrzebnego ryzyka w inwestycjach, ani nie poręczać cudzego kredytu, szczególnie we wrześniu.
Zdrowie
W roku Zająca w żywiole Metalu niektóre Szczury powinny bardziej krytycznie spojrzeć na codzienną dietę. Czy odżywiacie się zdrowo? Czy na własne życzenie nie zatruwacie organizmu śmieciowym jedzeniem i używkami? Waszym najczulszym organem na zaburzenia może okazać się wątroba i woreczek żółciowy. Uważajcie szczególnie późnym latem na zatrucia.

Rada
Jeśli nie wiesz jakiej diety potrzebuje twój wrażliwy organizm, poszukaj dobrego dietetyka lub zerknij w fachową literaturę.


Trzymam sie tej drugiej nazwy i zaczynam odliczanie do wiosny-)))



Chiny: Pierożki Jiaozi
SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki (45 dag) mąki, około 400 ml wody, mąka do podsypywania. Farsz: pół główki (ok. 70 dag) kapusty pekińskiej, 45 dag mielonej wieprzowiny, 2 łyżki posiekanej cebuli dymki, 1 łyżeczka posiekanego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego, 1 łyżka oleju sezamowego. Sos: wymieszana posiekana połówka czerwonej papryczki chili z 2 łyżeczkami świeżo startego imbiru, sosem sojowym i octem ryżowym.

SPOSÓB WYKONANIA: Przesiać mąkę. Powoli dolewając wodę zagnieść ciasto. Przykryć szmatką i odstawić na 25 - 30 minut. Kapustę blanszować przez 2 - 3 minuty. Odcedzić, posiekać i wymieszać z resztą składników. Stolnicę wysypać mąką. Z ciasta formować wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Wałek pokroić na 80 - 90 kawałków. Z każdego kawałka uformować koło o średnicy 6 cm. Na środku każdego kółka kłaść 1 i pół łyżki farszu. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Pierogi kłaść na oprószonej mąką tacy i przykrywać wilgotną ściereczką. Zagotować ok. litra wody. Włożyć do garnka ok. 20 pierożków. Przykryć i zagotować. Następnie odkryć i dolać 1/4 szklanki zimnej wody i ponownie zagotować bez przykrycia. Powtórzyć jeszcze raz. Pierogi wyjąć osączyć i podawać z sosem.
Przepis stąd:http://grumko.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?1,1

Brak komentarzy: